Khutbah Jum’at Bahasa Jawa : Beberapa Keistimewaan Umat Islam di Bulan Ramadhan

20200430 161202

Khutbah Pertama bulan Ramadhan

اْلحَمْدُ للهِ اْلحَمْدُ للهِ الّذي هَدَانَا سُبُلَ السّلاَمِ، وَأَفْهَمَنَا بِشَرِيْعَةِ النَّبِيّ الكَريمِ، أَشْهَدُ أَنْ لَا اِلَهَ إِلَّا الله وَحْدَهُ لا شَرِيك لَه، ذُو اْلجَلالِ وَالإكْرام، وَأَشْهَدُ أَنّ سَيِّدَنَا وَنَبِيَّنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَ رَسولُه، اللّهُمَّ صَلِّ و سَلِّمْ وَبارِكْ عَلَى سَيِّدِنا مُحَمّدٍ وَعَلَى الِه وَأصْحابِهِ وَالتَّابِعينَ بِإحْسانِ إلَى يَوْمِ الدِّين، أَمَّا بَعْدُ: فَيَايُّهَا الإِخْوَان، أوْصُيْكُمْ وَ نَفْسِيْ بِتَقْوَى اللهِ وَطَاعَتِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنْ، قَالَ اللهُ تَعَالىَ فِي اْلقُرْانِ اْلكَرِيمْ: أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الَّشيْطَانِ الرَّجِيْم، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْمْ: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا اتَّقُوا الله وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا، يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ الله وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا وقال تعالى يَا اَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا اتَّقُوْا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ. صَدَقَ اللهُ العَظِيمْ

Jamaah shalat Jumat hafidhakumullah,

Rasulullah ﷺ sampun ngendiko wonten ingdalem salah setunggalipun hadits ingkang dipun diriwayatkan saking Abu Hurairah, Yen saktemene umat Islam iku pikantuk limo keistimewaan wonten ing wulan Ramadhan, kados ingkang beliau tegasaken wonten ngandap meniko: 

أُعْطِيَتْ أُمَّتِي خمسَ خِصَالٍ في رَمَضَانَ لَمْ تُعْطَهُنَّ أمَّةٌ من الأُمَمِ قَبْلَهاَ

Artinya: “Ing wulan ramadhan umatku di paringi 5 keistimewaan, ingkang ora diparingake marang umat-umat sakdurunge.” 

Gangsal keistimewaan kagem umat islam nalikane wulan ramdhan injih puniko:

Nomer Setunggal,

خُلُوْفُ فَمِ الصَّائِمِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللهِ مِنْ رِيْحِ اْلمِسْكِ

Artosipun: “Gondone tutuke wongkang poso wonten ngarso dalem Allah luwih apik tinimbang minyak misik.”

Jujur kemawon kito mengakui bilih ambunipun tutuke piyantun ingkang siyam puniko mboten sedep. Sak meniko keranten produksi air liur wonten tutuk kalian wonten saluran pencernaan berkurang sehinggo langkung garing. Akibatipun timbul halitosis atawin bau mulut ingkang khas.

Salah satunggal kiat damel ngatasi injih puniko ngatahaken konsumsi toyo pethak selami buko dumugi sahur. cara lentunipun injih puniko adalah menggosok gigi sak sampunipun sahur utawi ingkang paling akhir sebelum mlebet wekdal dzuhur. Setelah dzuhur, menggosok gigi ataupun siwakan mboten dipun anjuraken keranten hukumipun makruh.

Pramilo saking meniko sak bakdo dzuhur bau mulut yang tak sedap mboten perlu dirisaukan karena bagi Allah  ﷻ ambu engkang kados meniko langkung wangi dari ketimbang ambunipun minyak misik.

Nomer Kaleh,

وَتَسْتَغْفرُ لَهُمْ اْلمَلاَئِكَةُ حَتىَّ يُفْطِرُوْا 

Artinya: “Wong-wong ingkang podo poso sedoyo disuwunaken ampunan oleh poro malaikat dumugi wancinipun berbuka.”

Keistimewaan ingkang nomer kaleh meniko, dados keuntungan ingkang ageng kagem piyantun-piyantun ingkang sami nglampahi siam. Kito sedoyo mangertos bilih malaikat adalah makhluk ingkang mboten kenal maksiat dumateng Allah  ﷻ sehinggo doa-doanipun gampil diijabahi.

Poro malaikat meniko awit saking wanci imsak hinggo wancinipun buko terus-terusan nyuwunaken ampunan dumateng Allah  ﷻ supados tiyang-tiyang ingkang sami siyam diampuni dosa-dosanipun.

Sepindah maleh sakmeniko estu keuntungan ingkang ageng kagem kito karenten kito piyambak terkadang rumaos was was menopo istighfar kito diterimo Allah  ﷻ karenten faktanipun kito sering mbaleni kesalahan lan doso ingkang sami sak sampunipun bolak-balik nyuwun ampunan saking dosa-dosa ingkang sami.

Baca Juga :  Pilih Mana, Tarawih 8 Rakaat atau 20 Rakaat? ( Bagian 5 )

Keranten saking meniko, sepindah maleh wonten ing wulan puasa meniko, kito pikantuk anugerah ingkang luar biasa. poro malaikat ndongaaken tiyang-tiyang ingkang sami berpuasa secara terus menerus milai imsak hinggo wekdal buko. Kito piyambak mboten mampu nglampahi istighfar terus menerus kados ingkang dipun lampahi malaikat ingkang nyuwunaken istighfar dateng kito. 

Nomer Tigo,

وَتُصَفَّدُ فِيْهِ مَرَدَّةُ الشَّياَطِيْنِ ، وَلاَ يُخْلِصُوْنَ فِيْهِ إِلَى مَا كاَنُوْا يُخْلِصُوْنَ فِي غَيْرِه 

Artinya: “Wonten sasi meniko para setan dibelenggu, ingkang sedoyo mboten saget ucul kados wonten wulan lentunipun.”

Kito ngraosaken, Yen Wulan Puasa kito kados males nglampahi nopo mawon kejawi ibadah. Semangat kito damel beribadah meningkat dibanding nalikane wonten sak njawi wulan Ramadhan. Sak meniko terjadi keranten setan-setan dibelenggu hinggo rampungipun Ramadhan. Niki sedoyo merupakan kemurahan Allah  ﷻ dalam rangka maringi kesempatan kito damel nambah pundi-pundi amal ibadah kito.

Wonten sak njawi Ramadhan mungkin kito langkung katah mikir-mikir babagan duniawi mawon.  Dibelenggunipun setan-setan wonten ing wulan Ramadhan, maka secara teori kemaksiatan saget ditekan serendah-rendahipun. Kemaksiatan-kemaksiatan ingkang wonten tentu sulit dikaitaken kalian keterlibatan setan. wonten hal meniko syetan-syetan meniko namung alibi. Menawi kados meniko, maka kemaksiatan-kemaksiatan itu wonten karena kesalahan kito ingkang mboten mampu mengendalikan nafsu ingkang wonten teng gen awake kito piyambak-piyambak. 

Nomer Sekawan,

وَيُزَيِّنُ اللهُ لَهُمْ كُلَّ يَوْمٍ جَنَّتَهُ، ثُمَّ يَقُوْلُ : يُوْشِكُ عِبَادِيْ الصَّائِمُوْنَ أَنْ يُلْقُوْا عَنْهُمْ الْمَئُونَةَ وَاْلأَذَى وَيَصِيْرُوْنَ إِلَيْكَ.

Artinya: “Tiap dinten wonten wulan Ramadhan Allah memperindah suwargo kagem tiyang-tiyang ingkang sami poso. Lajeng Allah Ngendiko: “Para kawulo-Ku sing podo nglakoni poso meh nemu hasil seko kangelane hinggo tekan nggone sliramu. (wahai surga).”

Keistimewaan nomor sekawan Gusti Allah mahes-mahesi suwargo kanggo nyambut kawulane ingkang podo nglakoni siyam (Puasa), Sak meniko nedahaken bilih siyam atawin puasa meniko anggadahi nilai spiritual ingkang inggil.

Saking keterangan wonten nginggil saget kito mengertosi bilih mboten wonten balesan ingkang sae kegem tiyang ingkang sami nglampahi siyam kejawi suwargo.

Keranten Ibadah puasa meniko panci kagem Allah, Allah piyambak ingkang bade Ngganjar kados ingkang kasebat wonten hadits yang diriwayatkan Imam Bukhari:

كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ لَهُ إِلاَّ الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ

Artinya: “Kabeh amal anak adam iku kanggo deweke dewe, kejobo puasa, saktemene puasa iku kanggo Aku lan Aku sing bakal menehi walesane.”

Nomer Gangsal,

وَيَغْفِرُ لَهُمْ فِيْ آخِرِ لَيْلَةٍ ، قِيْلَ : يَا رَسُوْلَ اللهِ : اَهِيَ لَيْلَةُ اْلقَدَرِ ؟ ، قَالَ : لاَ ، وَلَكِنَّ  الْعَامِلَ إِنَّمَا يُوَفَّى أَجْرُهُ إِذَا قَضَى عَمَلَهُ 

Artinya:

“Lan Wonten akhir wenginipun wulan Ramadhan Allah maringi ampunan. Saklajengipun Kanjeng Rasul ﷺ. dipun suwuni pirso, menopo sakmeniko malem Lailatul Qodar? Beliau kanjeng Rasul njawab: “Ora, tetapine namung kanggo wong sing ngamal, mongko bakal entuk ganjaran nalikane wis rampung nglakoni amale.” 

Keistimewaan nomer gangsal meniko, Allah mengampuni tiyang-tiyang ingkang sami siam wonten tiap akhir ndalu, lan meniko sanes merupakan lailatul qadar. Lailatul qadar meniko setunggal perkawis, lan ampunan Allah wonten akhir ndalunipun wulan Ramadhan kagolong perkawis lentu.

Baca Juga :  Ikuti KAMILAH (Kajian Ilmiah Alfalah) Ramadhan, Kesempatan Emas Untuk Memperdalam Ilmu Agama

Artosipun tiyang-tiyang ingkang sami siyam puniko anggadahi hak pikantuk ampunan sebagai ganjaran ibadah-ipun dumateng Allah  ﷻ. Sedangkan Lailatul qadar diparingaken kagem tiyang-tiyang tertentu sesuai kalian pilihan Allah piyambak. Mongko, bejo sanget tiyang-tiyang ingkang pikantuk ampunan saking Allah tur pikantuk kesaenan lailatul qadar ingkang nilainipun langkung inggil saking kesaenan sewu wulan.

Gangsal perkawis wonten nginggil kados ingkang sampun kasebat meniko wau merupakan keistimewaan wulan Ramadhan ingkang namun dipun paringaken dumateng umat Nabi Muhammad ﷺ.

Kita kedah syukur bilih kito termasuk salah setunggal saking umatipun kanjeng Nabi Muhammad S.AW. Mugi-mugi keistimewaan-keistimewaan wonten nginggil saget kito raih sedoyo. Amin ya rabbal alamin. 

جَعَلَنا اللهُ وَإيَّاكم مِنَ الفَائِزِين الآمِنِين، وَأدْخَلَنَا وإِيَّاكم فِي زُمْرَةِ عِبَادِهِ المُؤْمِنِيْنَ : أعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطانِ الرَّجِيمْ، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمانِ الرَّحِيمْ: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا  باَرَكَ اللهُ لِيْ وَلكمْ فِي القُرْآنِ العَظِيْمِ، وَنَفَعَنِيْ وَإِيّاكُمْ بِالآياتِ وذِكْرِ الحَكِيْمِ. إنّهُ تَعاَلَى جَوّادٌ كَرِيْمٌ مَلِكٌ بَرٌّ رَؤُوْفٌ رَحِيْمٌ

Khutbah Kedua Bulan Ramadhan:

اَلْحَمْدُ للهِ عَلىَ إِحْسَانِهِ وَالشُّكْرُ لَهُ عَلىَ تَوْفِيْقِهِ وَاِمْتِنَانِهِ. وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ اِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الدَّاعِى إلىَ رِضْوَانِهِ. اللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وِعَلَى اَلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَسَلِّمْ تَسْلِيْمًا كِثيْرًا

أَمَّا بَعْدُ فَياَ اَيُّهَا النَّاسُ اِتَّقُوااللهَ فِيْمَا أَمَرَ وَانْتَهُوْا عَمَّا نَهَى وَاعْلَمُوْا أَنَّ اللهَ أَمَرَكُمْ بِأَمْرٍ بَدَأَ فِيْهِ بِنَفْسِهِ وَثَـنَى بِمَلآ ئِكَتِهِ بِقُدْسِهِ وَقَالَ تَعاَلَى إِنَّ اللهَ وَمَلآئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلىَ النَّبِى يآ اَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا. اللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلِّمْ وَعَلَى آلِ سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَنْبِيآئِكَ وَرُسُلِكَ وَمَلآئِكَةِ اْلمُقَرَّبِيْنَ وَارْضَ اللّهُمَّ عَنِ اْلخُلَفَاءِ الرَّاشِدِيْنَ أَبِى بَكْرٍ وَعُمَر وَعُثْمَان وَعَلِى وَعَنْ بَقِيَّةِ الصَّحَابَةِ وَالتَّابِعِيْنَ وَتَابِعِي التَّابِعِيْنَ لَهُمْ بِاِحْسَانٍ اِلَىيَوْمِ الدِّيْنِ وَارْضَ عَنَّا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

اَللهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَاْلمُؤْمِنَاتِ وَاْلمُسْلِمِيْنَ وَاْلمُسْلِمَاتِ اَلاَحْيآءُ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ اللهُمَّ أَعِزَّ اْلإِسْلاَمَ وَاْلمُسْلِمِيْنَ وَأَذِلَّ الشِّرْكَ وَاْلمُشْرِكِيْنَ وَانْصُرْ عِبَادَكَ اْلمُوَحِّدِيَّةَ وَانْصُرْ مَنْ نَصَرَ الدِّيْنَ وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَ اْلمُسْلِمِيْنَ وَ دَمِّرْ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ وَاعْلِ كَلِمَاتِكَ إِلَى يَوْمَ الدِّيْنِ. اللهُمَّ ادْفَعْ عَنَّا اْلبَلاَءَ وَاْلوَبَاءَ وَالزَّلاَزِلَ وَاْلمِحَنَ وَسُوْءَ اْلفِتْنَةِ وَاْلمِحَنَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ عَنْ بَلَدِنَا اِنْدُونِيْسِيَّا خآصَّةً وَسَائِرِ اْلبُلْدَانِ اْلمُسْلِمِيْنَ عآمَّةً يَا رَبَّ اْلعَالَمِيْنَ. رَبَّنَا آتِناَ فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ. رَبَّنَا ظَلَمْنَا اَنْفُسَنَا وَاإنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ اْلخَاسِرِيْنَ. عِبَادَاللهِ ! إِنَّ اللهَ يَأْمُرُنَا بِاْلعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتآءِ ذِي اْلقُرْبىَ وَيَنْهَى عَنِ اْلفَحْشآءِ وَاْلمُنْكَرِ وَاْلبَغْي يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ وَاذْكُرُوا اللهَ اْلعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوْهُ عَلىَ نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرْ