Khutbah Jumat bahasa jawa bulan Dzulqa’dah Part 2

Khutbah Jumat bahasa jawa bulan dzulqa’dah bagian ke dua tentang orang-orang di akhirat terbagi menjadi tiga golongan.

Khutbah Pertama Bahasa Jawa Bulan Dzulqa’dah

اَلْحَمدُ للهِ ٢ الَّذِى قَهَرَ وَغَلَبْ. فَلَا مَانِعَ لِمَا اَعْطَى وَلَا مُعْطِىْ لِمَا سَلَبْ . اَحْمَدُهُ سُبْحَانَهُ حَمْدَ مَنْ تَابَ إِلَيْهِ مِنْ ذُنُوبِهِ وَهَرَبْ . وَأَشْكُرُهُ شُكْرًا يَفُوْقُ عَدَّ مَنْ عَدَّ وَحِسَابَ مَنْ حَسَبْ. وَأَشْهَدُ أَنْ لآإِلٰهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ . فَارِجَ الْكُرَبِ وَاْلمُنْجِىْ مِنَ الْوَطَارَتِ وَالْعَطَبْ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ سَيِّدُ الْعَجَمِ وَالْعَرَبْ. الْمَخْصُوْصُ صبِالزُّلْفَى وَالتَّشْرِيْفِ وَعُلُوِّ الرُّتَبْ. اَلّٰلهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ النَّبِيِّ الأمِّيِّ سَيِّدِنا وَمَوْلَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلى اٰلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنِ اقْتَفَىْ شَرْعَهُ الْمُطَهَّرَ. وَاِلَى دِيْنِهِ الْحَنَفِيِّ انْتَسَبْ. امَّا بَعْدُ

فَيَا عِبَادَاللهِ… أُصِيْكُمْ وَنَفْسِى بِتَقْوَاللهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ

Poro kawulanipun Allah Ingkang Minulyo….

Monggo samio netepi taqwa dumateng Allah Ta’ala, lan samio dados golonganipun umat ingkang anggadahi iman lan amal ingkang shalih kanthi netepi sedoyo perintah-perintahipun Allah Subhanahu Wa Ta’ala lan nebihi sedoyo Awisan-awisanipun.

Umat manungso ingkang Iman lan kerso ngamal sholih puniko umat ingkang katetepaken deneng Gusti Allah bade kalebetaken wonten suwargo kanti Rohmatipun.

Allah Subhanahu Wa Ta’ala Sampun Ngendiko Wonten Al-Qur’an:

إِنَّ ٱللَّهَ يُدْخِلُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَعَمِلُوا۟ ٱلصَّٰلِحَٰتِ جَنَّٰتٍ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا ٱلْأَنْهَٰرُ يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ وَلُؤْلُؤًا ۖ وَلِبَاسُهُمْ فِيهَا حَرِيرٌ

Saktemene Allah Iku bakal nglebo’ake wong-wong kang podo Iman lan Amal-amal sholih Suwargo rupo bengawan-bengawan. Wong-wong mahu ono suwargo den enggoni gelang-gelang saking emas lan mutiara inten. Lan Penganggo wong-wong mahu ya iku sutra.

Sidang Jum’at Ingkang Minulyo…

Ningali saking ayat puniko bilih menungso meniko kabagi dados sekawan :

  • Setunggal, Menungso ingkang netepi Iman lan Islam, Ateges manungso ingkang manahipun néqodaken leresipun agami islam, sarono I’tiqod ingkang mantep ingkang sepen saking mamang sarono ngucap syahadah kaleh. Lan menungso wahu ngelampahi sedoyo perintah-perintah Allah. Lajeng manungso ingkang kados mekaten meniko kawestanan Mukmin Kamil. Ingkang sampun katetepaken deneng Allah bade dipun lebetaken wonten suwargo.
  • Nomer Kaleh, Menungso ingkang Iman lan Manahipun ngleresaken Agama Islam, Ananging mboten nglampahi perintah-perintahipun Allah Ta’ala. Menungso ingkang kados meniko kawestanan Mukmin Naqis Lan Mukmin ‘Ashi ingkang berhak nampi ukuman Sikso. Jalaran nilar perintah ingkang mangkeh akhiripun bade kalebetaken wonten suwargo.
  • Nomer Tigo, Menungso ingkang mboten iman lan mboten islam. Ateges menungso ingkang manahipun mboten Néqodaken leresipun agami islam lan mboten nglampahi perintah-perintahipun Allah. Menungso ingkang kados meniko kawestanan Kafir Kamil.
  • Nomer sekawan, Menungso ingkang nglampahi perintah-perintahipun Allah nanging manahipun mboten iman. Ateges manungso ingkang lesanipun ngakoni agama islam, ananging manahipun sengit dumateng agami puniko. Menungso Ingkang Kados mekaten Puniko kawestanan Tiyang Munafiq.

Poro sederek sedoyo Kaum Muslimin Ingkang Minulyo…

Tiyang Kafir Kamil kaliyan tiyang munafik meniko bade dipun kempalaken sareng wonten neraka selawase. Allah Ta’ala sampun Dawuh wonten Al Qur’an:

إِنَّ اللَّهَ جَامِعُ الْمُنَافِقِينَ وَالْكَافِرِينَ فِي جَهَنَّمَ جَمِيعًا

Saktemene Allah Ta’ala ngumpulake wong-wong munafik lan wong-wong kafir ingdalem neraka Jahannam sarana sekabehe.

وَعَدَ ٱللَّهُ ٱلْمُنَٰفِقِينَ وَٱلْمُنَٰفِقَٰتِ وَٱلْكُفَّارَ نَارَ جَهَنَّمَ خَٰلِدِينَ فِيهَا ۚ هِىَ حَسْبُهُمْ ۚ وَلَعَنَهُمُ ٱللَّهُ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ مُّقِيمٌ

Allah Ta’ala Ngancam wong munafik lanang lan wong munafik wadon lan wong-wong kafir langgeng ono ing njero Neraka Jahanam. Lan wong-wong mahu tansah den laknati deneng Allah, lan wong-wong mahu tetep bakal nompo sikso kang langgeng.

Poro sederek sedoyo kaum Muslimin Ingkang Minulyo…

Mangkeh wonten dinten qiyamat Puniko wonten timbangan ingkang kangge nimbang amal-amalipun menungso. Allah ‘Azza wa Jalla sampun ngendiko wonten Al-Qur’an:

وَالْوَزْنُ يَوْمَئِذٍ الْحَقُّ ۚ فَمَنْ ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ . وَمَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ فَأُولَٰئِكَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ بِمَا كَانُوا بِآيَاتِنَا يَظْلِمُونَ

Wujude timbangan amal-amale menungso ingdalem dino qiyamat meniko haq. Mongko sopo wonge abot timbangane sebab abote amal-amal bagus, Mongko wong wong-wong iku golongane wong kang bejo. lan sopo wonge enteng timbangane sebab entenge amal-amal bagus, Mongko wong iku mahu podo ngrugéake awake kabeh sebab anggene ngangasi (ingkar) dumateng ayat-ayatipun Gusti Allah.

Poro sederek kaum Muslimin Rahimakumullah…

Sampun dipun terangaken wonten ing dalem Tafsir Munir halaman 272. Karyanipun Al- Allamah Syaikh Nawawi Al bantani Rahimahullah, Wa nafa’ana bi ulumihi Amiin.

Ngendiko Ulama: Sedoyo Menungso wonten qiyamat puniko di bagi tigang (3) golongan:

  1. Setunggal Golongan Muttaqien, Inggih puniko golongan manungso ingkang nindaaken sedoyo perintah-perintahipun Gusti Allah tur mboten nglampahi doso-doso ageng.
  2. Nomer kaleh Golongan Kuffar, Inggih puniko tiyang-tiyang ingkang memeluk agami sanesipun agama Islam.
  3. Nomer tigo Golongan Mukhollithun, Golongan Mukmin Ingkang nglampahi perintah-perintahipun Gusti Allah lan nglampahi doso-doso Ageng.

Dene Amalipun Muttaqin meniko dipun selehaken wonten Jumpring timbangan ingkang padang Lajeng dados abot Jumpring puniko. Lan Amal-amal doso alit dipun lebur lan dipun hapus. Jalaran Nebihi doso-doso ageng. Artos meniko cocok kalian Dawuhipun Gusti Allah Wonten Al-Qur’an:

وَيَجْزِيَ الَّذِينَ أَحْسَنُوا بِالْحُسْنَى. الَّذِينَ يَجْتَنِبُونَ كَبَائِرَ الْإِثْمِ وَالْفَوَاحِشَ إِلَّا اللَّمَمَ ۚ إِنَّ رَبَّكَ وَاسِعُ الْمَغْفِرَةِ

Lan Allah Ta’ala Ambales wong-wong kang podo bagusake amal-amale den bales kelawan suwargo. Ya iku wong-wong kang podo ngedohi gedé-gedéné doso lan doso kang banget olone kejaba doso cilik. Sak temene Pengeran Iro iku kang jembar pengapurane.

Dene Amalipun tiyang Kafir puniko dipun selehaken wonten jumpring timbangan ingkang peteng lan mboten wonten amal sahenipun dipun selehaken wonten wonten jumpring timbangan ingkang setunggalipun. Amargi amalipun tiyang-tiyang kafir dados lebu ingkang dipun awur-awuraken ( Wakana amaluhu haba an Mantsuro). Lajeng tiyang-tiyang kafir dipun lebetaken wonten neraka selaminipun mboten medal maleh.

Dene Amalipun Golongan Mukhollithun Puniko Amal-amal sahenipun dipun selehaken wonten jumpreng timbangan ingkang padang Lan amal-amal olonipun dipun mukhollitun dipun selehaken wonten jumpring timbangan ingkang peteng. Lajeng bilih abot amal-amal sahenipun inggih bade kalebetaken wonten suwargo, bilih abot amal ingkang awon inggih bade dipun lebetaken wonten neraka.

Bilih timbanganipun sami golongan puniko bade dipun panggenaken wonten gunung A’rof. Ingkang mekaten yen doso-doso nipun hubungane kalian Hak ipun Allah.

Ananging Bilih doso-dosonipun wahu doso ingkang hubungan kaleh hak adami, Inggih amal-amalipun ingkang sahe wahu dipun pundut lan dipun aturaken dumateng tiyang ingkang bersangkutan. Menawi tiyang meniko mboten gadah amal ingkang sahe, Inggih Amal-amalipun awon tiyang ingkang bersangkutan dipun pendet lajeng dipun bruk aken kalian tiyang ingkang anggadahi sangkutan hak adami wau.

Pramilo Monggo samiho ngatah-ngatahaken amal shalih. Lan samio ngrampungi hak-hak adam kados utang piutang lan sanes-sanesipun.

اَللّٰهُمَّ اجْعَلْنَا وَأَهْلَنَا وَذُرِّيَتِنَا مِنَ الَّذِيْنَ اَمَنُوا وَعَمِلُوا الصّٰلِحٰتِ. وَيَسِّرْ لَنَا وَلَهُمْ جَمِيْعَ المُرَادَاتْ. وَارْزُقْنَا وَاِيَّاهُمُ الاَرْزَاقَ الطَّيِّبَاتْ. وَنَيْلَ المَطْلُوْبَاتْ. وَاخْتِمْ لَنَا وَلَهُمْ بِأَحْسَنَ الْخَاتِمَاتْ….امين

اَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيطاَنِ الرَّجِيمِ. إِنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ مِنْ أَهْلِ ٱلْكِتَٰبِ وَٱلْمُشْرِكِينَ فِى نَارِ جَهَنَّمَ خَٰلِدِينَ فِيهَآ ۚ أُو۟لَٰٓئِكَ هُمْ شَرُّ ٱلْبَرِيَّةِ

بٰارَكَ اللّٰهُ لِى وَلَكُمْ فِى الْقُرْأٓنِ الْعَظِيْمِ. وَنَفَعَنِى وَاِيّاكـمْ بِمَا فِيْهِ مِنْ الْآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكُيْمِ. إِنَّهُ هُوَالْبَرُّالرَّحُيْمُ

Khutbah Kedua Bulan DzulQa’dah

اَلْحَمْدُ للهِ عَلىَ إِحْسَانِهِ وَالشُّكْرُ لَهُ عَلىَ تَوْفِيْقِهِ وَاِمْتِنَانِهِ. وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ اِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الدَّاعِى إلىَ رِضْوَانِهِ. اللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وِعَلَى اَلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَسَلِّمْ تَسْلِيْمًا كِثيْرًا

أَمَّا بَعْدُ فَياَ اَيُّهَا النَّاسُ اِتَّقُوااللهَ فِيْمَا أَمَرَ وَانْتَهُوْا عَمَّا نَهَى وَاعْلَمُوْا أَنَّ اللهَ أَمَرَكُمْ بِأَمْرٍ بَدَأَ فِيْهِ بِنَفْسِهِ وَثَـنَى بِمَلآ ئِكَتِهِ بِقُدْسِهِ وَقَالَ تَعاَلَى إِنَّ اللهَ وَمَلآئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلىَ النَّبِى يآ اَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا. اللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلِّمْ وَعَلَى آلِ سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَنْبِيآئِكَ وَرُسُلِكَ وَمَلآئِكَةِ اْلمُقَرَّبِيْنَ وَارْضَ اللّهُمَّ عَنِ اْلخُلَفَاءِ الرَّاشِدِيْنَ أَبِى بَكْرٍ وَعُمَر وَعُثْمَان وَعَلِى وَعَنْ بَقِيَّةِ الصَّحَابَةِ وَالتَّابِعِيْنَ وَتَابِعِي التَّابِعِيْنَ لَهُمْ بِاِحْسَانٍ اِلَىيَوْمِ الدِّيْنِ وَارْضَ عَنَّا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

اَللهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَاْلمُؤْمِنَاتِ وَاْلمُسْلِمِيْنَ وَاْلمُسْلِمَاتِ اَلاَحْيآءُ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ اللهُمَّ أَعِزَّ اْلإِسْلاَمَ وَاْلمُسْلِمِيْنَ وَأَذِلَّ الشِّرْكَ وَاْلمُشْرِكِيْنَ وَانْصُرْ عِبَادَكَ اْلمُوَحِّدِيَّةَ وَانْصُرْ مَنْ نَصَرَ الدِّيْنَ وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَ اْلمُسْلِمِيْنَ وَ دَمِّرْ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ وَاعْلِ كَلِمَاتِكَ إِلَى يَوْمَ الدِّيْنِ. اللهُمَّ ادْفَعْ عَنَّا اْلبَلاَءَ وَاْلوَبَاءَ وَالزَّلاَزِلَ وَاْلمِحَنَ وَسُوْءَ اْلفِتْنَةِ وَاْلمِحَنَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ عَنْ بَلَدِنَا اِنْدُونِيْسِيَّا خآصَّةً وَسَائِرِ اْلبُلْدَانِ اْلمُسْلِمِيْنَ عآمَّةً يَا رَبَّ اْلعَالَمِيْنَ. رَبَّنَا آتِناَ فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.

رَبَّنَا ظَلَمْنَا اَنْفُسَنَا وَاإنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ اْلخَاسِرِيْنَ. عِبَادَاللهِ ! إِنَّ اللهَ يَأْمُرُنَا بِاْلعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتآءِ ذِي اْلقُرْبىَ وَيَنْهَى عَنِ اْلفَحْشآءِ وَاْلمُنْكَرِ وَاْلبَغْي يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ وَاذْكُرُوا اللهَ اْلعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوْهُ عَلىَ نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرْ

Demikian Khutbah Jumat Bahasa jawa bulan dzulqa’dah. Untuk Khutbah jumat bahasa jawa yang lain silahkan kunjungi link berikut ini.

Website Ini Menggunakan Cookies